Meseország története dióhéjban

A kezdetek

Az első ötletek 2019-ben formálódtak a Labriszban.
A szakértői csapat: Nagy Boldizsár gyermekirodalom szakértő, szerkesztő, Borgos Anna pszichológus, irodalmár, Lőrincz Noémi magyartanár, Rédai Dorottya genderkutató, projektvezető.

A kezdő és kevésbé közismert szerzőket pályázati felhívás útján kerestük meg, az ismert írókat pedig személyesen hívtuk meg szerzőnek.
A pályázati kiírás lényege: klasszikus mesék alapján, szabad feldolgozásban, kirekesztett, periférián élő főhősök történeteivel lehet nevezni.
A szakmai zsűri a beérkezett művekből 17 mesét választott ki, amelynek egyharmadában jelennek meg olyan főhősök, akik a szexuális és nemi kisebbség létformáit és mélyen emberi dilemmáit jelenítik meg.

Az Emberi jogi nevelők

hálózatának (EJHA) pedagógusaiból álló 3 fős csapat egy-egy óratervet készít minden meséhez.

 1. szept. 20.: a Meseország mindenkié című könyv bemutatója a Massolit Könyvesboltban.  https://www.youtube.com/watch?v=fR3ZecdgR68&t=865s

A megjelenés után néhány nappal, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa, Dúró Dóra a nyilvánosság előtt ledarálja, megsemmisíti a könyvet, mert szerinte ez a „homoszexualizmus propagandája, és Meseország nem az aberráltaké”.

 1. októberében a Kossuth Rádióban a miniszterelnök, Orbán Viktor is megszólal a mesekönyv körül kialakult közéleti, politikai vitában: „Van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni. Hagyják békén a gyerekeinket!”

Az első megjelenés utáni hónapokban heves pro és kontra politikai, pedagógiai, pszichológiai, neveléslélektani és közéleti viták folynak a könyv tartalmával és lehetséges üzeneteivel kapcsolatosan.

 1. novemberében a mesekönyv megjelenik e-könyv formában is. Az érdeklődés olyan nagy, hogy ebben a hónapban már a könyv 3. kiadása jelenik meg. A megjelenést követő 3 hónapban 19 ezer példány fogy el a könyvből.

Lassanként

a könyv az LMBTQ+ embereket diszkrimináló kormányzati intézkedésekkel szembeni ellenállás és aktivizmus csatornájává és kifejezőjévé válik. Külföldi kiadók érdeklődnek utána, majd elkezdődik a nemzetközi karrier.

Lelkes bloggerek, valamint magyar és külföldi színészek állnak a könyv mellé. A meséket neves színészek olvassák fel, a videók a youtube-on hozzáférhetőek.

A Magyar Nemzet 2020. október 12-i számában Németh György szociológus-közgazdász a Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy pedofil szervezethez hasonlítja. A Labrisz a Helsinki Bizottság segítségével pert indít; a bíróság 2021. novemberi elsőfokú ítélete pedig a jó hírnév megsértése miatt bocsánatkérésre és egymilliós sérelemdíj megfizetésére kötelezi a lapot kiadó Mediaworks Hungaryt. Az ítélet ellen a Magyar Nemzet fellebbez.

 1. decemberében, egy közérdekű bejelentésre indult vizsgálatban Budapest Főváros Kormányhivatala megállapítja, hogy „a könyv értékesítése mesekönyvként történik, amire a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is utal, de az nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat jelenítenek meg. Így a fogyasztók, tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek.” A kormányhivatal felszólítja a Labriszt, hogy tegye meg a tőle telhetőt a vásárlók alapos tájékoztatásáért.
 2. júniusában megszületik a gyermekvédelminek nevezett homo-és transzfób propagandatörvény.

Az augusztusban megjelenő 4. utánnyomás már csak befóliázva (és gyakorlatilag alig látható helyekre) tehető ki a könyvesboltokban Magyarországon.

A külföldi kiadók

egyre intenzívebben érdeklődnek, folyik a határon túli diadalmenet, népszerűsítés, egyre több az idegen nyelvű publikáció, riport, megkeresés.

 1. szeptemberében a TIME magazin az év 100 legbefolyásosabb embere közé választja Rédai Dorottyát, a Labrisz Leszbikus Egyesület ügyvivőjét, a Meseország mindenkié projektvezetőjét.
 2. októberben holland nyelven megjelenik az első idegen nyelvű kiadás, amelyet egy év leforgása alatt további kilenc (lengyel, szlovák, német, svéd, észt, angol, finn, cseh, francia) idegen nyelvű kötet követ.

A Fővárosi Ítélőtábla

2022. 02. 01-i ítélete szerint nem sértette meg a Labrisz Leszbikus Egyesület jó hírnevét a Magyar Nemzet azon írása, amelyben pedofilnak bélyegezte meg a szervezetet. A Labrisz fellebbez, de a keresetet 2022. novemberében a Kúria, majd 2023. októberében az Alkotmánybíróság is elutasítja. Az eljárás az Európai Emberi Jogi Bíróságon folytatódik tovább.

 1. márciusában a Labrisz Leszbikus Egyesület egy-egy pert nyer a Fővárosi Kormányhivatal és a rendőrség ellen. Az első ügyben a Fővárosi Kormányhivatalt kötelezték új eljárásra, mert az úgy hozta meg jogsértő határozatát, hogy nem a mesekönyv egészét értékelte. A másik perben pedig a bíróság jogerősen elmarasztalta a rendőrséget, mert nem lépett fel egy homofób rendezvény ellen, amely megfélemlítette, és ezzel távoltartotta a gyerekeket a számukra meghirdetett mesefelolvasástól.

A Labrisz és az EJHA munkatársai

egy 90 perces workshopot dolgoznak ki, „Meseország másképp” címen. A workshop célja a mesekönyv valódi tartalmának megismertetése a fiatalokkal, néhány meséjének kreatív feldolgozása, mélyebb, emberi jogi üzeneteinek feltárása.

  Mindeközben külföldön

  2022-2023: külföldi bemutatók, felolvasások: Frankfurt, Malmö, Stockholm, Tallin, London, Párizs, Lipcse, Firenze.
  A 2022-es Ünnepi Könyvhéten a HUBBY diákzsűrijétől “Az Év Leginnovatívabb Könyve” díját kapja a Meseország.
  2022. szeptemberében a Meseország a cádizi European Geographies of Sexualities konferencián szerepel: Rédai Dorottya és Borgos Anna beszélnek a „gyermekvédelem” politikai és pszichológiai vetületeiről.
  2022. októberében jelenik meg az angol kiadás, londoni bemutatóval és könyv-dedikálásokkal.
  2022. novemberében újabb nemzetközi elismerést kap a könyv: a „Petite Pen Prize”-t a PEN Catalá katalán írószervezettől.
  https://labrisz.hu/hirek/petite_pen_prize_a_labrisznak.893.html?pageid=58
  2022. novemberében “A Demokratikus Állampolgárságért” díjat kap Brüsszelben, a P&V Alapítványtól Rédai Dorottya. https://www.foundationpv.be/en/citizenship-award/laureate-2022
  Szintén 2022. novemberében a Meseország külföldi kiadásait az Európai Parlamentben mutatják be. A bemutatóról:
  írásban: https://konyvesmagazin.hu/friss/meseorszag_mindenkie_europai_parlament_konyvbemutato.html
  élőben: https://www.youtube.com/watch?v=hQ-vLztTDNI

  “Az ember varázslatos isteni kreatúra, a szivárvány színeinek sokféleségével és a szabadság felelősségével megajándékozva. A legfőbb feladatunk, hogy megtanuljuk elfogadni egymást. Nem lehet elég korán kezdeni a gyakorlását. Erre valók a mesék, gyerekeknek és felnőtteknek.”